24.7 C
Athens
Wednesday, October 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται τα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Έρχονται τα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε περίοδο ομαλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο να έχει υποχωρήσει στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), σημαντικά χαμηλότερα από τα 129,83 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και τα 135,54 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.
Μάλιστα, το περασμένο επταήμερο, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) είχε υποχωρήσει κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 100 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 93,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας χαμηλό 17 εβδομάδων.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι περισσότερες εταιρείες θα διατηρήσουν σταθερή τη χρέωση της κιλοβατώρας, ενώ όσον αφορά τη ΔΕΗ ενδεχομένως να προχωρήσει σε μειώσεις.

Χωρίς επιδοτήσεις

Πάντως, από την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς (με 54,27%) θα εξαρτηθεί και το εάν θα δοθούν επιδοτήσεις για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης και τον Οκτώβριο (ήταν στα 1,4 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο και στα 1,6 λεπτά/ KWh τον Αύγουστο για καταναλώσεις ως 500 kWh). Πάντως, ήδη οι δύο μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι οι Ήρων και Protergia, ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» για τέταρτο μήνα τις τιμές του ρεύματος, απορροφώντας τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ωστόσο, ο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αναμένεται να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Κι αυτό διότι:

  1. Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν χρηματιστηριακά
  2. Η κατανάλωση περιορίστηκε κάτι που σημαίνει ότι το τελικό κόστος στους λογαριασμούς θα είναι χαμηλότερο
  3. Νέα επιδότηση θα σημαίνει εκ νέου φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΠΗΓΗ: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AI μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23 εκατομμύρια ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο Τομέα

Μία νέα έρευνα της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα. Με το μεγαλύτερο...
Athens
clear sky
24.7 ° C
25.8 °
23.8 °
36 %
2.2kmh
0 %
Wed
25 °
Thu
25 °
Fri
28 °
Sat
28 °
Sun
27 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr