25.7 C
Athens
Tuesday, September 10, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤουρκία: Γιατί ο Ερντογάν θέλει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και...

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν θέλει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και ποια είναι τα ρίσκα για την Άγκυρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Άγκυρα τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, όσον αφορά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές που θα αναδείξουν το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για το διάστημα 2025-2029. Μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, η Τουρκία θα προτιμούσε να νικήσει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ.

Γιατί; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, o αναλυτής Μουράτ Γετκίν θεωρεί ότι δυο είναι τα βασικά ζητήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στα παρακλάδια του PKK στη Συρία και η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό ελλείψει των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Γνωστός αντίπαλος»

Για την Τουρκία, ο Τραμπ είναι ένας «γνωστός αντίπαλος» υποστηρίζει ο Γετκίν και είναι πλέον δυνατό να προβλέψουμε πόσα λάθος πράγματα κάνει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ο Τραμπ ήταν αυτός που υποχρεώθηκε να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Αργότερα δικαιολόγησε την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία λέγοντας ότι το έκαναν «επειδή δεν πουλάμε Patriots». Αυτή τη στιγμή, αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, το μόνο πράγμα που θα κάνει είναι να αλλάξει την πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία. Η πολιτική του Ισραήλ είναι επίσης ταμπού για τον Τραμπ.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επενδύσει στην πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ όταν του έκανε εκείνο το ευγενικό τηλεφώνημα μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ο Τραμπ συνήθιζε να καλεί τονΕρντογάν στο Λευκό Οίκο. Ακόμη και όταν ο Μπάιντεν καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Από την οπτική γωνία της Τουρκίας, η Μισέλ Ομπάμα πιθανότατα θα είχε προκαταλήψεις από την προεδρία του συζύγου της. Ως δικηγόρος όμως θα κρατούσε μια ορθολογική στάση.

Το ενδεχόμενο Χάρις

Αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει, δεν αναμένεται καμία θετική εξέλιξη για την Τουρκία και τις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ, εκτός ίσως από ένα μικρό κομμάτι του εμπορίου. Η Χάρις είναι περισσότερο υπέρ του Ισραήλ από τον Μπάιντεν και είναι πιο ανοιχτή στην επιρροή των στρατιωτικών-βιομηχανικών λόμπι στο ζήτημα της Ουκρανίας και στην επιρροή των αντιτουρκικών εθνοτικών λόμπι στο Κογκρέσο. Σε ό,τι αφορά την περιοχή, εάν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, η Μισέλ Ομπάμα ή άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος, δεν πρέπει να αναμένουμε ότι η Τουρκία θα είναι σε πιο άνετη θέση στον πόλεμο κατά του PKK, στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης, στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά ούτε και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κώδικας επικοινωνίας

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι Ερντογάν και Τραμπ είχαν αναπτύξει έναν προσωπικό κώδικα επικοινωνίας, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να μην κρύβει το θαυμασμό του για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος ομόλογός του κυβερνούσε τη χώρα του. Βέβαια, είχαν και συγκρούσεις και εκτιμάται ότι ο ασταθής χαρακτήρας του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει νέες κρίσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η προσέγγισή τους στην πολιτική είναι παρόμοια και υπενθυμίζεται ότι ήταν ο Τραμπ που απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της περιοχής.

ΠΗΓΗ: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιερρακάκης: «Μία ημέρα αποβολή για χρήση κινητού, όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο»

Στις ποινές που προβλέπονται για τους μαθητές που χρησιμοποιούν παράτυπα κινητό εντός του σχολείου, μεταξύ άλλων, εστίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Έχουμε 11 αλλαγές στο πως...
Athens
few clouds
25.7 ° C
26.5 °
23.9 °
60 %
2.7kmh
20 %
Tue
29 °
Wed
28 °
Thu
28 °
Fri
29 °
Sat
24 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr