28 C
Athens
Thursday, July 4, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλεύθεροι επαγγελματίες: Πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγησή τους

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγησή τους

Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, ο νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει ή να καταργηθεί. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις, ειδικά σε σημεία που θα κριθεί ότι υπάρχουν αδικίες, δίνοντας “σήμα” στο ΥΠΟΙΚ να κινηθεί αναλόγως.

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν πριν από το φθινόπωρο, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο αποδίδει το μέτρο αλλά και πόσο επιβαρύνονται οι επαγγελματίες.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένο κατά 2 ή 3 φορές φόρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ουσιαστικά, υψηλότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα και τους “πιάνει” ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ περιμένει εξελίξεις σε τρία μέτωπα, που εν τέλει θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις και το εύρος τους:

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Από τις 17 Ιουνίου κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του Ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Επίσης, με τις Αιτήσεις Ακύρωσης προσβλήθηκε η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου.

Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών. Δηλαδή, εφόσον το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτική λύση (αποκλειστικά με όσα δηλώνουν στα ηλεκτρονικά βιβλία) για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών.

Μαχητό τεκμαρτό

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι από τις 80.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ότι 40.000 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Από τους φορολογούμενους στους οποίους ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (από 10.920 έως 14.196 ευρώ), μόλις 300 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 30. Οι ανωτέρω συμπλήρωσαν τους κωδικούς 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ζητώντας να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Παράλληλα, όποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον αμφισβήτησης υποχρεούται το αργότερο εντός εξήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο. Η συμπλήρωση και υποβολή του ως άνω ερωτηματολογίου γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, και συγκεκριμένα στο my business support, στην ενότητα “Εφαρμογές”.

Το αποτέλεσμα της “μάχης”

Στην περίπτωση που οι αποφάσεις του ΣτΕ οδηγήσουν στην κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγηση των επαγγελματιών με βάση τα στοιχεία που δίνουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, και συγκεκριμένα με τα έσοδα και έξοδα που δηλώνονται στα MyDATA που θα είναι κλειδωμένα. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπονται αποκλίσεις 30% στα στοιχεία τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.

Εντός του έτους οι αποκλίσεις θα μηδενιστούν και θα λαμβάνονται υπόψη μόνο όσα περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA και με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος. Εφόσον, λοιπόν, καταργηθεί ο νέος τρόπος φορολόγησης, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο που βεβαιώνεται, αφού θα προκύπτει από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων των φορολογoυμένων που τηρούνται στο myDATA.

ΠΗΓΗ: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
scattered clouds
28 ° C
29 °
26.7 °
54 %
1.5kmh
40 %
Thu
30 °
Fri
30 °
Sat
31 °
Sun
32 °
Mon
36 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr