26.6 C
Athens
Tuesday, July 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕΕ: Τα φαβορί και το σενάριο της έκπληξης για τις κορυφαίες θέσεις

ΕΕ: Τα φαβορί και το σενάριο της έκπληξης για τις κορυφαίες θέσεις

Μια ασυνήθιστα πρώιμη συναίνεση φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από τα προτιμώμενα ονόματα για της κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκρίνεται για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, «μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ της Δευτέρας θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Καθώς λοιπόν οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρετε.

Τα φαβορί

Όπως μετέδωσε το Politico προ ημερών, μια ασυνήθιστα πρώιμη συναίνεση φαίνεται να αναδύεται γύρω από τα ονόματα που ακούγονται πως θα καταλάβουν τις θέσεις κορυφής ΕΕ. Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Αν και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το περίγραμμα μιας συμφωνίας αναμένεται στο άτυπο δείπνο των ηγετών δήλωσαν στο μέσο οκτώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που έχουν γνώση της κατάστασης.

«Χτυπήστε ξύλο, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε σχετικά γρήγορα», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, αν και προειδοποίησε ότι μια επίσημη συμφωνία πιθανότατα δεν θα έρθει μέχρι να συναντηθούν ξανά οι ηγέτες στις 27-28 Ιουνίου.

Πάντως, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ενόψει της συνόδου κορυφής ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και ότι ορισμένοι ηγέτες ενδέχεται να κάνουν ακόμη μια έκπληξη τη Δευτέρα.

Μια πρώτη δοκιμασία θα είναι οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των κορυφαίων πολιτικών οικογενειών το απόγευμα, πριν από το δείπνο των ηγετών.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές, θέλει να εγγυηθεί μια δεύτερη πενταετή θητεία στη φον ντερ Λάιεν. Με τον Μακρόν να επικεντρώνεται στη δική του εσωτερική πολιτική αναταραχή, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την επιβάλλουν.

«Οι ηγέτες δεν μπορούν να την προσπεράσουν, ακόμη και αυτοί που θα το ήθελαν», είπε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. «Είναι η κύρια υποψήφια τους, είναι το μεγαλύτερο κόμμα».

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βασικό μέρος του σημερινού κεντρώου συνασπισμού, στοχεύουν στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα φαίνεται πως προηγείται στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ — τόσο πολύ που οι διπλωμάτες εικάζουν ήδη ποιος θα γίνει ο αρχηγός του επιτελείου του.

Αλλά δεν είναι τελειωμένη υπόθεση: η υποψηφιότητα του Κόστα θα μπορούσε ακόμα να γίνει μια περίπλοκη υπόθεση εξαιτίας των νομικών του εκκρεμοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Νοέμβριο, ο τότε Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε αφού οι εισαγγελείς αναγνώρισαν τον Κόστα ως επίσημο ύποπτο σε μια ευρεία έρευνα. Εκείνη την εποχή, οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν βρήκαν τι έγκλημα τελικά είχε διαπράξει.

Οκτώ μήνες μετά, η υπόθεση παραμένει σφραγισμένη και το μυστήριο παραμένει. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Κόστα, αλλά οι εισαγγελείς δεν σταμάτησαν την έρευνά τους για τον πρώην πρωθυπουργό. Κατόπιν αιτήματός του, ο Κόστα τον περασμένο μήνα απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και επέμεινε ξανά στην αθωότητά του.

Σύμφωνα με το Politico, ένα μεγάλο φάσμα των κρατών μελών δεν βλέπουν πλέον τη νομική υπόθεση εναντίον του Κόστα ως εμπόδιο για τη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες. Έχει καλή εργασιακή σχέση με τη φον ντερ Λάιεν και είναι γενικά δημοφιλής στους Ευρωπαίους ηγέτες. Και σύμφωνα με έναν Γάλλο αξιωματούχο, ο Μακρόν συμπαθεί τον γαλλόφωνο πρώην Πορτογάλο πρωθυπουργό, με τον οποίο του αρέσει να συζητά.

Ωστόσο, το νομικό σύστημα της Πορτογαλίας κινείται αργά και ενώ η έρευνα για τον Κόστα συνεχίζεται και τα νομικά του θέματα είναι πιθανόν να τα κρατήσουν ψηλά οι σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα της σοσιαλίστριας πρωθυπουργού της Δανίας Μ. Φρεντέρικσεν, το όνομα της οποίας κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες εδώ και μήνες.

Η πιο αβέβαιη θέση, σε αυτό το σημείο, είναι ποιος θα διοριστεί επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, ανέφεραν τέσσερις αξιωματούχοι. Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ενδιαφέρεται για τη δουλειά και ως γυναίκα φιλελεύθερη και ηγέτης κράτους της Ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν σχεδόν ιδανική επιλογή για τους φιλελεύθερους καθώς επιλέγουν τον διάδοχο του Ζ. Μπορέλ.

Η ευκολότερη από τις τέσσερις υποψηφιότητες θα είναι αυτή της Ρομπέρτα Μέτσολα του ΕΛΚ. Το σχέδιο προβλέπει να κάνει άλλη μια θητεία δυόμισι ετών ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από αυτό, η ηγεσία της Βουλής πρόκειται να πάει στους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν τον τελευταίο λόγο για αυτήν την απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες, στο άτυπο δείπνο και τη σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παζαρέψουν με τη φον ντερ Λάιεν για να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν με αντάλλαγμα τη στήριξή τους. «Αυτοί είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Δεν έρχονται στις Βρυξέλλες απλώς για να υπογράψουν μια συμφωνία», δήλωσε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ακόμη και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με το παζλ των κορυφαίων εργασιών, εξακολουθεί να υπάρχει το εμπόδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει για μια δεύτερη πενταετή θητεία για τη φον ντερ Λάιεν στις 18 Ιουλίου.

«Υπάρχει πάντα μια έκπληξη στις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας», ανέφερε στο μέσο ένας τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
26.6 ° C
27.6 °
24.2 °
47 %
1.3kmh
0 %
Tue
34 °
Wed
33 °
Thu
29 °
Fri
30 °
Sat
32 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr