26.6 C
Athens
Tuesday, July 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔυστυχώς αλλάζουν όλα από 1η Ιουλίου: Δυσάρεστα νέα για εμφιαλωμένα νερά, χυμούς,...

Δυστυχώς αλλάζουν όλα από 1η Ιουλίου: Δυσάρεστα νέα για εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, μπύρες και αναψυκτικά

Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση κατά 20% στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού, των μπίρων, των χυμών και των αναψυκτικών. Προβλέπεται ότι η τιμή του μικρού μπουκαλιού νερού θα αυξηθεί κατά 60 λεπτά από τον Ιούλιο, ενώ παρόμοιες αυξήσεις αναμένονται και στις μπίρες, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που διατίθενται σε γυάλινα, πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια.

Αυτή η αύξηση οφείλεται στην εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τους καταναλωτές, ειδικά λόγω της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.

Επιστροφή Συσκευασιών: Νέες Τιμές και Επιβαρύνσεις

Βάσει του ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μήνες, η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες μονοφορητικών συσκευασιών: αλουμινίου έως 1 λίτρο, γυαλιού έως 1,3 λίτρα και πλαστικού έως 3 λίτρα. Αυτές οι συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, αναψυκτικά που προσφέρονται άμεσα και γάλα.

Εκτιμάται ότι οι νέες τιμές θα διαφέρουν από τις υφιστάμενες κατά περίπου 10 έως 15 λεπτά του ευρώ.

Αναλυτικότερα, το ποσό της εγγύησης ορίζεται στα 0,10 ευρώ για κάθε μονοφορητική συσκευασία ποτών από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μέχρι 0,5 λίτρο, ενώ φτάνει τα 0,15 ευρώ για τις συσκευασίες άνω των 0,5 λίτρου και μέχρι το μέγιστο προβλεπόμενο μέγεθος συσκευασίας στο σύστημα.

Αυτό συνεπάγεται ότι ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, το οποίο σήμερα κοστίζει 50 λεπτά, θα αυξηθεί στα 60 λεπτά από την 1η Ιουλίου. Άρα, πρόκειται για μια αύξηση κατά 20%.

Από τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι η απλή ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών, μαζί με άλλες συσκευασίες, δεν θα είναι επαρκής. Οι καταναλωτές θα πρέπει να τα επιστρέφουν στα αντίστοιχα σημεία επιστροφής, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν με το πρόσθετο 20% κόστος. Αυτό το ποσό θα πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί εξαρχής, δημιουργώντας μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Επιστροφή Χρημάτων με Voucher: Τα Νέα Μέτρα για την Αειφορία και τον Πληθωρισμό

Η κανονιστική διάταξη προβλέπει τη χορήγηση voucher για την επιστροφή χρημάτων. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στα καταστήματα θα λαμβάνουν ένα είδος ανταμοιβής σε μορφή “κουπονιού”.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξαρτήτως εάν η συσκευασία πωλήθηκε από το ίδιο κατάστημα ή από άλλο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εγγυοδοτικό αντίτιμο καταβάλλεται κατά την αγορά του προϊόντος και επιστρέφεται στο σημείο επιστροφής των συσκευασιών. Είναι απαραίτητο η συσκευασία να φέρει την ειδική σήμανση που υποδεικνύει την ένταξή της στο σύστημα επιστροφής εγγύησης, είτε πάνω στη συσκευασία είτε στην ετικέτα.

Η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού – της τιμολογιακής πίεσης – κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτό θα επιτευχθεί με πέντε διαφορετικούς τρόπους.

Το Σύστημα Επιστροφής Εγγύησης (DRS): Επιπλέον Χρεώσεις και Επιπτώσεις στο Κόστος και την Καταναλωτική Συμπεριφορά

Η εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης (DRS) απαιτεί την επιβολή επιπλέον χρεώσεων στις συσκευασίες ποτών, όπως νερό, αναψυκτικά, μπύρα και άλλα παρόμοια προϊόντα. Αυτή η επιβάρυνση, που μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 10 έως 15 λεπτά ανά συσκευασία, αυξάνει την τελική τιμή του προϊόντος. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές θα πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τα ίδια προϊόντα που προμηθεύονταν προηγουμένως σε μειωμένες τιμές. Η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά κατανάλωσης συμβάλλει άμεσα στον πληθωρισμό.

Για την επιβολή του DRS, απαιτείται σημαντική επένδυση σε υποδομές, όπως αυτόματοι μηχανισμοί επιστροφής και συστήματα διαχείρισης των συσκευασιών. Το κόστος αυτό συχνά μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων. Οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη διαχείριση του συστήματος μεταφέρουν τα έξοδά τους στις τιμές των προϊόντων τους.

Οι παραγωγοί και οι εμφιαλωτές πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, αναβαθμίζοντας τα συστήματά τους και διαχειριζόμενοι τις επιστροφές των συσκευασιών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Το αυξημένο κόστος παραγωγής ενδέχεται να μεταφερθεί στους καταναλωτές, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές.

Η αύξηση των τιμών των προϊόντων λόγω του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) σημαίνει ότι οι καταναλωτές υποχρεούνται να δαπανούν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα ίδια προϊόντα. Αυτή η αύξηση συνεπάγεται την αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών στην οικονομία, δημιουργώντας πιέσεις πληθωρισμού.

Το εγγυοδοτικό αντίτιμο πληρώνεται προκαταβολικά από τους καταναλωτές κατά την αγορά των προϊόντων και επιστρέφεται μόνο εάν οι συσκευασίες επιστραφούν σωστά. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να οδηγήσει σε συγκέντρωση κεφαλαίων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στο παρόν. Εάν οι καταναλωτές δεν επιστρέφουν τις συσκευασίες, ουσιαστικά χάνουν αυτό το ποσό, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα συνολικά.

ΠΗΓΗ: enimerotiko.gr – Γιώτα Κορώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
26.6 ° C
27.6 °
24.2 °
47 %
1.3kmh
0 %
Tue
34 °
Wed
33 °
Thu
29 °
Fri
30 °
Sat
32 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr