26.6 C
Athens
Tuesday, July 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΥΓΕΙΑΟι gamers μπορεί να κινδυνεύουν με απώλεια ακοής ή εμβοές

Οι gamers μπορεί να κινδυνεύουν με απώλεια ακοής ή εμβοές

Όσον αφορά την έκθεση σε εξαιρετικά δυνατούς ήχους σε συναυλίες, οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες για την ακοή σας. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι και τα προβλήματα  ακοής μπορεί επίσης να προκύψουν από τα  βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα — η οποία είναι μια πρώτη στο είδος της ανασκόπηση 14 μελετών με συνολικά σχεδόν 54.000 ενήλικες και παιδιά παγκοσμίως — διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα επίπεδα ήχου συχνά σχεδόν υπερέβαιναν  τα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης στον ήχο, οι κίνδυνοι των οποίων μεγαλώνουν όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι εκτεθειμένοι σε αυτά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι «όσοι παίζουν τακτικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εμβοές, μετρημένη απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας και δυσκολία στην ακοή που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους», είπε πρώτα ο ακουολόγος και επιδημιολόγος Dr. Lauren Dillard. συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Public Health, μέσω email. «Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια ακοής ή εμβοές».

Οι εμβοές αναφέρονται σε μια εσωτερική αίσθηση κουδουνίσματος, βουητού ή βρυχηθμού στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Το πρόβλημα ακοής επηρεάζει το 10% έως 25% των ενηλίκων.

Το gaming είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες αναψυχής παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, και οι θαυμαστές του συχνά παίζουν για ώρες σε δυνατή ένταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγγραφείς της μελέτης αναρωτήθηκαν ποια μπορεί να είναι η σχέση με την απώλεια ακοής και τις εμβοές – ειδικά επειδή πολλά παιχνίδια έχουν επίσης δυνατούς ξαφνικούς ήχους, όπως πυροβολισμούς ή στροφές κινητήρα. Η ακρόαση ήχου βιντεοπαιχνιδιών μέσω ακουστικών, αντί από τα ηχεία της συσκευής, είναι επίσης συνηθισμένη, φέρνοντας τους δυνατούς ήχους πιο κοντά στα αυτιά. Αυτή η πρακτική είναι ακόμη πιο διαδεδομένη σε περιβάλλοντα όπου οι παίκτες μπορεί να αυξήσουν την ένταση του ήχου για να πνίξουν τον θόρυβο του πλήθους στα κέντρα παιχνιδιών.

«Αυτή η μελέτη ανοίγει τα μάτια, υπογραμμίζοντας το συχνά αγνοούμενο ζήτημα της απώλειας ακοής που προκαλείται από τον ήχο μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα παιχνίδια», δήλωσε ο Δρ De Wet Swanepoel, καθηγητής στο τμήμα παθολογίας λόγου και γλώσσας και ακουολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, μέσω email. Ο Swanepoel δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέοι παγκοσμίως εκτιμάται ότι διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω μη ασφαλών συνηθειών ακρόασης», πρόσθεσε ο Swanepoel, επίσης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στη Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. της Ιατρικής. «Ενώ τα στοιχεία εξακολουθούν να εξελίσσονται… (η μελέτη) είναι μια κρίσιμη προσθήκη στην κατανόησή μας σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία της ακοής στον σύγχρονο ψηφιακό τρόπο ζωής».

Ποια είναι τα ασφαλή επίπεδα ήχου για να μην έχετε προβλήματα ακοής;

Ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να επηρεάσει την ακοή είναι προκαλώντας κόπωση στα αισθητήρια κύτταρα του αυτιού, είπε ο Ντίλαρντ, σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής ή κουδούνισμα στα αυτιά», πρόσθεσε. «Ενώ αυτές οι αισθήσεις μπορεί να υποχωρήσουν σε λίγες μέρες καθώς ανακάμπτουν τα αισθητήρια κύτταρα, η τακτική ή παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου».

Τα όρια έκθεσης στο θόρυβο στα οποία επικεντρώθηκε η μελέτη δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, η οποία έκρινε τα 80 ντεσιμπέλ – τη μέτρηση της έντασης του ήχου – πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα ως τη μέγιστη ασφαλή έκθεση. Αυτό ακούγεται σαν κίνηση στην πόλη που ακούτε όταν οδηγείτε, ή μηχανές γκαζόν που λειτουργούν με αέριο και φυσητήρες φύλλων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η ένταση του ήχου έχει μια «ανταλλαγή χρόνου-έντασης, γνωστή ως συναλλαγματική ισοτιμία, για τα επιτρεπτά επίπεδα και τη διάρκεια της έκθεσης», έγραψαν οι συγγραφείς. «Ως εκ τούτου, τα επιτρεπτά επίπεδα έκθεσης στο θόρυβο αλλάζουν δραστικά ανάλογα με το επίπεδο ήχου».

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος που μπορείτε να τον ακούσετε. Για παράδειγμα, για κάθε 3 ντεσιμπέλ πάνω από το ασφαλές όριο των 80 ντεσιμπέλ για 40 ώρες την εβδομάδα, ο επιτρεπόμενος χρόνος έκθεσης μειώνεται στο μισό — επομένως εάν η στάθμη ήχου είναι 83 ντεσιμπέλ, ο επιτρεπόμενος χρόνος έκθεσης θα είναι 20 ώρες την εβδομάδα.

Για τα παιδιά, ωστόσο, τα επιτρεπόμενα επίπεδα είναι χαμηλότερα στα 75 ντεσιμπέλ για 40 ώρες την εβδομάδα. «Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό», πρόσθεσαν οι συγγραφείς, «τα παιδιά μπορούν να ακούν με ασφάλεια… έναν ήχο 83dB για περίπου 6,5 ώρες, έναν ήχο 86dB για περίπου 3,25 ώρες, έναν ήχο 92dB για 45 λεπτά και έναν ήχο 98dB για μόνο 12 λεπτά την εβδομάδα. ”

Ένας ήχος 98 ντεσιμπέλ ισοδυναμεί με το θόρυβο μιας μοτοσικλέτας, μιας κόρνας αυτοκινήτου από 16 πόδια (5 μέτρα) μακριά ή ενός τρένου του μετρό που πλησιάζει.

Ασφαλέστεροι τρόποι παιχνιδιού

Για πολλούς ανθρώπους, το παιχνίδι μπορεί να είναι ένα χόμπι ή μια διασκεδαστική πηγή ανακούφισης από το άγχος ή κοινότητα. Ωστόσο, η βλάβη της ακοής είναι μόνιμη και η έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης όταν είναι μικρά θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία αργότερα, επομένως οι συγγραφείς έχουν ζητήσει τη σημασία της πρόληψης.

«Όταν είναι δυνατόν, παρακολουθήστε την ποσότητα του ήχου (στον οποίο είστε) εκτεθειμένοι», είπε ο Dillard.

Ορισμένα smartphone διαθέτουν πλέον λειτουργίες που εμφανίζουν τον αριθμό των ντεσιμπέλ που έρχονται από τα ηχεία ή τα ακουστικά τους, είπε η Δρ Janet Choi, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ωτορινολαρυγγολογίας-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές που μπορούν να μετρήσουν την ένταση του περιβαλλοντικού ήχου.

Εάν δεν έχετε τρόπο να μετρήσετε συγκεκριμένα επίπεδα, “διατηρήστε την ένταση του παιχνιδιού σε ένα άνετο επίπεδο, όχι υψηλότερο από το 60% του μέγιστου”, είπε ο Swanepoel. «Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά, πάρτε ένα ζευγάρι που να εφαρμόζει καλά και να αποκλείει τον θόρυβο του περιβάλλοντος, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να το σηκώσετε».

Μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα για να αφήσετε τα αυτιά σας να ξεκουραστούν, είπαν οι ειδικοί.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δίνετε προσοχή στις αλλαγές στην ακοή σας. «Βασικά προειδοποιητικά σημάδια απώλειας ακοής περιλαμβάνουν εμβοές, δυσκολίες στην ακρόαση ήχων με υψηλή ένταση ή δυσκολίες μετά από συνομιλίες», είπε ο Dillard.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή έναν ακουολόγο, είπαν οι ειδικοί.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε έναν επαγγελματία ακοής, υπάρχουν “επικυρωμένες εφαρμογές, όπως το listenWHO, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε και να παρακολουθήσετε την ακοή σας”, πρόσθεσε ο Dillard.

Η υιοθέτηση ασφαλών συνηθειών ακρόασης από νωρίς είναι ζωτικής σημασίας, είπε ο Swanepoel.

«Με αυτόν τον τρόπο, (θα) μπορείτε να απολαύσετε όλους τους υπέροχους ήχους που έχει να προσφέρει η ζωή για πολλά χρόνια ακόμα», πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται μόνο για την πρόληψη της απώλειας. έχει να κάνει με τη διατήρηση του πλούτου του ήχου στην καθημερινή μας ζωή».

ΠΗΓΗ: healthmag.gr
ΠΗΓΗ: edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
26.6 ° C
27.6 °
24.2 °
47 %
1.3kmh
0 %
Tue
34 °
Wed
33 °
Thu
29 °
Fri
30 °
Sat
32 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr