26.6 C
Athens
Tuesday, July 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΥΓΕΙΑΠοιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία;

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία;

Συχνά, νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπά πιο δυνατά απ’ ότι συνήθως. Μπορεί να φταίει το άγχος, η έντονη άσκηση, οι παραπάνω καφέδες ή απλά ο ενθουσιασμός μας για ένα γεγονός. Κάποιες φορές ωστόσο, οι ακανόνιστοι ρυθμοί καρδιάς μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι σημαντικό να μετράμε συχνά τον σφυγμό μας, καθώς αυτό, μας βοηθά να δούμε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά μας, αλλά και σε τι επίπεδο είναι η φυσική μας κατάσταση.

Τι είναι οι παλμοί καρδιάς;

Ο καρδιακός ρυθμός είναι ο αριθμός των φορών που χτυπά η καρδιά μας μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως ένα λεπτό. Το σώμα μας ελέγχει αυτόματα τον καρδιακό μας παλμό για να ταιριάζει με ό,τι κάνουμε ή συμβαίνει γύρω μας.

Πόσους παλμούς πρέπει να έχουμε;

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, δηλ. όταν δεν κινούμαστε αλλά είμαστε σε κατάσταση χαλάρωσης, για άτομα ηλικίας 10 ετών και άνω, είναι 60 έως 100 παλμοί ανά λεπτό (bpm).

Αυτό μπορεί να διαφέρει σε αθλητές που βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση, με τους παλμούς να πέφτουν ακόμα και στους 40 το λεπτό!

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί ανά ηλικία;

Ο καρδιακός ρυθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάσουν. Κυρίως εξαρτάται από την ηλικία μας και από την γενική μας υγεία.

Φυσιολογικοί παλμοί ηρεμίας σε παιδιά:

  • Νεογέννητα (από τη γέννηση έως 4 εβδομάδων): 70 – 190 bpm (παλμοί ανά λεπτό)
  • Βρέφος (4 εβδομάδων έως 1 έτος): 80 – 160 bpm
  • Βρέφος (1 έως 2 ετών): 80 – 130 bpm
  • Παιδί (3 έως 4 ετών): 80 – 120 bpm
  • Παιδί (5 έως 6 ετών): 75 – 115 bpm
  • Παιδί (7 έως 9 ετών): 70 – 110 bpm
  • Ηλικίες 10 ετών και άνω: 60 – 100 bpm

Καρδιακοί παλμοί σε άσκηση

Το μέγιστο όριο παλμών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων είναι οι 220 παλμοί μείον η ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα για ένα άτομο 50 χρονών το μέγιστο είναι 220-50=170 παλμοί/λεπτό.

Ηλικία Φυσιολογική Διακύμανση Ανώτατο όριο σφυγμών/λεπτό
20 ετών 100-170 200
30 ετών 95-162 190
35 ετών 93-157 185
40 ετών 90-153 180
45 ετών 88-149 175
50 ετών 85-145 170
55 ετών 83-140 165
60 ετών 80-136 160
65 ετών 78-132 155
70 ετών 75-128 150

 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον καρδιακό ρυθμό και το σφυγμό;

Σε υγιή άτομα, ο καρδιακός ρυθμός συχνά συγχρονίζεται με τον παλμό, μιας και δίνουν και τα δυο την ίδια πληροφορία, δηλ. πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά.

Ωστόσο, είναι ουσιαστικά διαφορετικά, καθώς ο καρδιακός ρυθμός δείχνει πόσες φορές χτυπά η καρδιά το λεπτό, ενώ οι σφυγμοί συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του ρυθμού της αρτηριακής πίεσης και πώς αυτή γίνεται αισθητή σε όλο το σώμα. Με τη σύσπαση της καρδιάς, το αίμα τρέχει στα τριχοειδή αγγεία και δημιουργεί το σφυγμό.

Πώς βρίσκω το σφυγμό μου;

Για να κάνετε αισθητό το σφυγμό σας χρησιμοποιείστε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο και ακουμπήστε στο πλάι του λαιμού ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος όπου μια αρτηρία βρίσκεται κοντά στο δέρμα, όπως στο εσωτερικό του καρπού, στο πίσω μέρος των γονάτων, στην κορυφή του ποδιού, στη βουβωνική χώρα κ.ά.

Μετρήστε το σφυγμό σας για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε το επί 2 για να βρείτε τον καρδιακό σας παλμό. Εναλλακτικά μετρήστε για 15’’ και πολλαπλασιάστε το με το 4.

Πού οφείλονται οι αυξημένοι παλμοί;

Η έρευνα δείχνει ότι ο υψηλός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και την κακή φυσική κατάσταση.

Εκτός από ιατρικές καταστάσεις, όπως η αναιμία, τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδούς ή άλλων ορμονών και οι θρόμβοι αίματος, συχνοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό είναι:

  • Πυρετός
  • Πόνος
  • Λοίμωξη (συμπεριλαμβανομένων βακτηριακών, ιογενών και σπάνια μυκητιασικών λοιμώξεων)
  • Αφυδάτωση
  • Κακός ή διαταραγμένος ύπνος
  • Η υπερ-κατανάλωση ή η αποχή από καφεΐνη, αλκοόλ ή νικοτίνη
  • Στρες και άγχος
  • Κάπνισμα

άντρας κοιτάζει στο ρολόι του τους παλμούς καρδιάς

Πώς αντιμετωπίζονται οι υψηλοί παλμοί;

1. Μειώστε τα επίπεδα στρες

Η μείωση των επιπέδων άγχους σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού σας παλμού, αλλά και του κινδύνου υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το στρες.

Μερικές στρατηγικές για τη μείωση του άγχους είναι:

  • Διαλογισμός
  • Βαθιές αναπνοές
  • Ισορροπημένη πρόσληψη καφεΐνης
  • Καθημερινή άσκηση
  • Επαφή με τη φύση

2. Πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αυξημένους παλμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα σας περιέχει νερό, οπότε όταν αφυδατωθείτε θα γίνει πιο πηχτό. Όσο πιο πηχτό είναι το αίμα σας, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει η καρδιά σας για να το μετακινήσει μέσα στις φλέβες σας.

3. Αποφύγετε τους συνήθεις ύποπτους

Υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορεί να σας κάνουν να έχετε γρήγορο καρδιακό παλμό. Η αποφυγή τους στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να σταματήσει τα συμπτώματά σας.

Οι πιο γνωστές είναι:

  • ποτά και τρόφιμα με καφεΐνη
  • κάπνισμα
  • αλκοόλ
  • ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα
  • κατασταλτικά της όρεξης

Υπάρχουν αγωγές για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας ή για υπέρταση, που ενδεχομένως να προκαλούν αύξηση των σφυγμών σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό, ώστε να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση.

4. Χάστε βάρος

Αυξημένο σωματικό βάρος σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει σε όλες τις περιοχές του σώματος οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η σταδιακή απώλεια βάρους θα φέρει σε ισορροπία και τους παλμούς σας.

5. Ασκηθείτε τακτικά

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πώς ανεβαίνουν οι χαμηλοί παλμοί καρδιάς;

Τι συμβαίνει όμως όταν οι παλμοί καρδιάς είναι χαμηλότεροι απ’ ότι πρέπει;

Ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως βραδυκαρδία και εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Θα πρέπει αυτή οφείλεται σε υπόταση.

Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τους παλμούς και να βελτιώσετε την υγεία σας είναι:

  • Ορίστε μια κλίση: Aν περπατάτε έξω, ψάξτε για ανηφόρες. Αυτό θα ενεργοποιήσει τους μυς σας και θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
  • Χρησιμοποιήστε τις σκάλες: Προτιμήστε σκάλες αντί για ανελκυστήρες όποτε είναι εφικτό. Το ανέβασμα σκάλας απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό.
  • Αλλάξτε το ρυθμό σας: Είτε περπατάτε, είτε κάνετε ποδήλατο, κολυμπάτε ή κάνετε γιόγκα αυξήστε το ρυθμό σας ανά διαστήματα.
  • Κάντε μικρότερα διαλείμματα: Εάν γυμνάζεστε κάντε μικρότερα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων.

Όπως αναφέραμε,  για αθλητές και για άτομα που ασκούνται συχνά, οι παλμοί ηρεμίας κάτω των 60 ανά λεπτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Πότε να δείτε το γιατρό

Αν ο υψηλός καρδιακός ρυθμός είναι κάτι παροδικό που οφείλεται σε στρες ή στην κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, αυτό συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Αν ο καρδιακός ρυθμός είναι επίμονα αυξημένος για περισσότερες από μερικές ημέρες και δεν υπάρχει κάποια αιτία που μπορεί να το εξηγήσει, τότε είναι μια καλή στιγμή να μιλήσετε με το γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
26.6 ° C
27.6 °
24.2 °
47 %
1.3kmh
0 %
Tue
34 °
Wed
33 °
Thu
29 °
Fri
30 °
Sat
32 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr