28 C
Athens
Thursday, July 4, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΏρες αγωνίας στη Ρόδο: Μαίνεται η φωτιά – Οι 5 «κόκκινες» περιοχές...

Ώρες αγωνίας στη Ρόδο: Μαίνεται η φωτιά – Οι 5 «κόκκινες» περιοχές που τρομάζουν για νέες πυρκαγιές

Τρία μέτωπα καίνε ακόμα στη Ρόδο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν από το απόγευμα και μετά.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου από το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Αντιδήμαρχος Ρόδου: «Δεν έχουμε υποδομές»

Ο αντιδήμαρχος της Ρόδου, Αθανάσιος Βυρίνης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (23/07) στο OPEN, περιέγραψε τις άσχημες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η προσωρινή διαμονή των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν ύστερα από εντολή των Αρχών και έκανε έκκληση σε όποιον μπορεί να συνδράμει για να βοηθήσει.

«Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Βρίσκομαι σε χώρο συγκέντρωσης που έχουμε ανοίξει. Δυστυχώς, δεν επαρκούν τα απαραίτητα υπάρχουν μόνο νερά και κάποια υποτυπώδη τρόφιμα», σημείωσε ο κ. Αθανάσιος Βυρίνης και, στη συνέχεια, περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που βιώνουν όσοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα καταλύματα τους, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει το νησί.

«Δεν έχουμε στρώματα και κρεβάτια. Οι άνθρωποι κάθονται σε σκαλοπάτια και στα θρανία του σχολείου. Ανοίγουν χαρτόκουτα και κοιμούνται εκεί. Το πλήθος είναι τόσο μεγάλο και έχουν ανοίξει σχολεία, τα οποία δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή», τόνισε.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα καταλύματά τους είναι περισσότεροι από 2.500. «Μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα δεχόμασταν πτήσεις ανθρώπων που φτάνουν τώρα στον τόπο μας. Επομένως, ήρθαν και άνθρωποι που έφτασαν με τα πράγματά τους για να κάνουν τις διακοπές τους, αλλά δεν έχουν πού να μείνουν. Κάνουμε έκκληση σε συμπολίτες μας να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους για να περάσει η νύχτα», σημείωσε και υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στρώματα και καταλύματα για να υποδεχθούν παιδιά και άτομα με προβλήματα.

Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής: «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις εμπρησμού»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, έκανε λόγο την Κυριακή (23/07) «για ορισμένες ενδείξεις εμπρησμού» ως προς τη φωτιά στη Ρόδο.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος μιλώντας στο OPEN είπε: «Δεν υποτιμήσαμε την πυρκαγιά, γνωρίζουμε το νησί της Ρόδου που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πευκοδάση, όπως είναι οι Στεφανιές. Γνωρίζαμε πως η καύσιμη ύλη έχει ξεραθεί και ότι ξεκινάει εκεί είναι επικίνδυνο».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις (για εμπρησμό) αλλά υπάρχει η Αρχή της μυστικότητας. Το ανακριτικό τμήμα έχει ενισχυθεί προκειμένου να διαλευκανθεί όλο αυτό. Μας προβληματίζει το ότι ενώ ο άνεμος κινούνταν βορειοδυτικά, ξαφνικά είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου».

Ωστόσο, ο κ. Αρτοποιός τόνισε πως όλα αυτά εξετάζονται από την αρμόδια Αρχή, η οποίοι ερευνά τα στοιχεία και λαμβάνει καταθέσεις. «Έχει ενισχυθεί το κλιμάκιο που ήταν στη Ρόδο για να υπάρχουν περισσότερο προανακριτικοί υπάλληλοι» είπε χαρακτηριστικά.

Αναζωπύρωση και στη Μάνδρα

Πάντως, άμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς, το πρωί της Κυριακής (23/07), σημειώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Καραούλι, στη Μάνδρα.

Μάλιστα, πρόκειται για σημείο που καιγόταν τις προηγούμενες ημέρες και τώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σπεύδουν άμεσα καθώς η Αττική είναι σε κόκκινο συναγερμό, σήμερα, για ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Λόγω εκδήλωσης της πυρκαγιάς, διεκόπη η κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι την Οινόη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ποιες 5 περιοχές είναι σε κόκκινο συναγερμό για πυρκαγιές

Οι πολύ θερμές και ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τη χώρα μας από την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πυρομετεωρολογικών συνθηκών εξαιρετικά ευνοϊκών για την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

 

 

Μάλιστα, η κορύφωση του δεύτερου διαδοχικού κύματος καύσωνα σε συνδυασμό με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων, σήμερα (23/07), αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, καθιστώντας τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν εξαιρετικά δύσκολο, όπως ανέφερε στο iEidiseis ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για την Κυριακή (23/07), τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ακραία επικινδυνότητα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Αρχικά, και μέχρι νωρίς το μεσημέρι, αναμένουμε διατήρηση της πάρα πολύ υψηλής επικινδυνότητας στις ίδιες περιοχές με το Σάββατο (22/07). Ωστόσο, από νωρίς το μεσημέρι και έπειτα, αναμένουμε ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων πάνω από την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε εντάσεις 4 – 5 μποφόρ, και τοπικά στα 6 μποφόρ. Σε αρκετές περιοχές, η αλληλεπίδραση των βορειοδυτικών ανέμων με την τοπογραφία θα οδηγήσει σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 45°C) και εξαιρετικά χαμηλές υγρασίες (<15-20%), πυροδοτώντας την ακραία ξήρανση των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων και υποστηρίζοντας τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 σημειώνονται πυρομετεωρολογικές συνθήκες τύπου Hot – Dry – Windy, με πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας), Πελοπόννησο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Δωδεκάνησα, και τοπικά σε Σάμο και Χίο.

Βέβαια, τοπικά σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Φθιώτιδας, της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, καταγράφεται υψηλό δυναμικό για πυροεπαγωγικές δασικές πυρκαγιές.

Στο κόκκινο η μισή χώρα για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Ακόμα και σε επίπεδο συναγερμού (επίπεδο 5) βρίσκονται έξι Περιφέρειες της Ελλάδας όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιών για σήμερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικά, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) υπάρχει για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Επίσης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Καύσωνας, Φωτιά, Πυρκαγιά, Χάρτης, Καιρός, Πολιτική Προστασία

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
scattered clouds
28 ° C
29 °
26.7 °
54 %
1.5kmh
40 %
Thu
30 °
Fri
30 °
Sat
31 °
Sun
32 °
Mon
36 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr