28.5 C
Athens
Sunday, July 7, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΝύχτα-κόλαση στη Ρόδο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί – Έχουν κληθεί αρκετοί για...

Νύχτα-κόλαση στη Ρόδο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί – Έχουν κληθεί αρκετοί για καταθέσεις

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει το νησί για έκτη ημέρα με αποτέλεσμα εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες σπίτια και ξενοδοχεία ενώ μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ηχούσε το 112 για εκκενώσεις στα πλέον τουριστικά θέρετρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί δυσχαιρένουν το έργο τους.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν ξανά στη μάχη 7 εναέρια μέσα, ενώ ενισχύονται και οι επίγειες δυνάμεις με 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Αρτοποιός: «Οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι»

Αργά το βράδυ έγινε προσαγωγή ενός ατόμου από μεικτό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού, προκειμένου να διερευνηθεί η ανάμειξή του στην εφιαλτική πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη Ρόδο, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έχουν κληθεί αρκετά άτομα για καταθέσεις.

«Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, θα εξεταστεί αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι.

Όσον αφορά στο μέτωπο ανέφερε πως όλες οι δυνάμεις επιχειρούν σε τρία μέτωπα μεταξύ Κιοταρίου και Γενναδίου, στα Λάερμα, και νότια-νοτιοδυτικά του Απόλλωνα. Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε και στον χάρτη του «κόκκινου» συναγερμού που ισχύει για σήμερα με αρκετές περιοχές να έχουν κίνδυνο επικινδυνότητας 5. «Χρειάζεται πολλή προσοχή σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

 «Έχουμε μπροστά μας άλλη μια δύσκολη ημέρα, στη μάχη της φωτιάς ρίχνονται 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 49 οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ συνδράμουν προσφέροντας μεγάλη βοήθεια από την περιφέρεια και τον δήμο που βοήθησαν χθες στους απεγκλωβισμούς. Επίσης επιχειρούν και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα, γιατί -όπως είπε- αυτή τη φωτιά πρέπει να την περπατήσουν, να μπουν μέσα στα διάσελα, ειδικά στο σημείο της φωτιάς στο Κιοτάρι που είναι μέσα στα τουριστικά καταλύματα. «Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση. Χθες ο αέρας έκανε μεγάλη ζημιά», κατέληξε.

Μαζικές εκκενώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά κατοίκων και τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων, σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων και σε πλοία, ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α

Αργά το βράδυ εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα οι κάτοικοι των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εν λόγω περιοχές με κατεύθυνση προς Αρχάγγελο.

Γεννάδι: Στο νοσοκομείο τρεις πολίτες

Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Γεννάδι όπου αναζήτησαν καταφύγιο στην παραλία του οικισμού μέχρις ότου σπεύσουν πλοία για να τους απεγκλωβίσουν.

Ωστόσο, τρεις κάτοικοι από το Γεννάδι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Επίσης αργά το βράδυ ένας εθελοντής πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομέιο με εγκαύματα, λόγω τραυματισμού του στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν ακόμα 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Ειδικότερα, έξι ενήλικες και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας του Αρχαγγέλου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν.

Στη Ρόδο το κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Ρόδο βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο για την μεγάλη πυρκαγιά η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο βρέθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου έχουν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
28.5 ° C
29.3 °
26.4 °
44 %
2.7kmh
0 %
Sat
27 °
Sun
32 °
Mon
35 °
Tue
36 °
Wed
36 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr