27.3 C
Athens
Sunday, July 7, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ακρίβεια «θερίζει» τα νοικοκυριά: Αυξήσεις «φωτιά» και πλαφόν στην αγορά προϊόντων

Η ακρίβεια «θερίζει» τα νοικοκυριά: Αυξήσεις «φωτιά» και πλαφόν στην αγορά προϊόντων

Η ακρίβεια σαρώνει την Ελλάδα. Οι αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα έχουν τινάξει στον «αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ ο ουκρανο-ρωσικός πόλεμος απειλεί με ελλείψεις βασικών προϊόντων.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά είναι πρωτόγνωρο, με τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα να «ματώνουν».

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε «ράλι» τιμών, με το τέλος του να είναι αβέβαιο και τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση να είναι ψίχουλα μπροστά στις ανατιμήσεις. Την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ελλείψεις σε πρώτες ύλες, με την απειλή μία μεγάλης επισιτιστικής κρίσης να σκιάζει την αγορά.

Από τα πρώτα προϊόντα που έχουν δει ανατιμήσεις και ελλείψεις ανήκουν στον κλάδο της αρτοποιίας, με τους καταναλωτές να λένε το… ψωμί ψωμάκι και τα σούπερ μάρκετ να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη κρίση.

Υπό τον φόβο των ελλείψεων κυρίως σε άλευρα και ηλιέλαια μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν στα τεμάχια που μπορούν να αγοραστούν ανά πελάτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ο «κόφτης» στα τεμάχια ανά κωδικό δημοφιλών αλεύρων και ηλιέλαιων ισχύει προς το παρόν στις Online παραγγελίες από τα site μεγάλων σούπερ μάρκετ. Το μέτρο εφαρμόστηκε για προληπτικούς λόγους, ειδικά για τα άλευρα, με την κατάσταση να είναι ακόμη διαχειρίσιμη.

Μεγαλύτερο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι το πρόβλημα με το ηλιέλαιο, όπου ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε κωδικούς, με αλυσίδες χονδρικής να βάζουν άτυπο πλαφόν προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους.

Έως 4 τεμάχια από ηλιέλαια και αλεύρι

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα ο καταναλωτής μπορεί να αγοράζει έως 4 τεμάχια από αλεύρια και ηλιέλαια, τόσο συγκεκριμένων επώνυμων προϊόντων όσο και ιδιωτικής ετικέτας.

Τα ηλιέλαια αφορούν τόσο σε συσκευασίες του ενός λίτρου όσο και των δύο λίτρων.

Ανατιμήσεις «φωτιά» στα σούπερ μάρκετ

Ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και το 17% σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ καταγράφονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η συνολική αξία ενός αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» με 25 προϊόντα σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και μη τρόφιμα (σ.σ. πρόκειται για επώνυμα προϊόντα) ήταν στις 15 Μαρτίου 2022 αυξημένη κατά 1,19% (στα 77,17 ευρώ) σε σύγκριση με την 1η Μαρτίου 2022 (76,26 ευρώ). Η αξία αυτή προκύπτει με βάση τις μέσες τιμές των προϊόντων κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, όπως αυτές εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e- Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έτσι, για παράδειγμα ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είχε μέση τιμή 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά η μέση τιμή του είχε φτάσει το 1,39 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 8,59%.

Οι τιμές σε βασικά προϊόντα

Από τις 12 έως τις 19 Μαρτίου, σύμφωνα μετο MEGA έχουμε τις εξής ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ:

Μακαρόνια: Από 0.94 στα 1.04 ευρώ

Ελληνικός καφές (96γρ): Από 1.60 στα 1.68 ευρώ

Ηλιέλαιο (1 λίτρο): Από 3.58 στα 3.76 ευρώ

Τυρί του τοστ σε φέτες: Από τα 2.72 στα 2.78 ευρώ

Αυγά (εξάδα): Από 2.09 στα 2.29 ευρώ

Κοτόπουλο (κιλό): Από 3.23 στα 3.43 ευρώ

Υγρό πιάτων (500 ml): Από 1.30 στα 1.46 ευρώ

«Ακριβό μου ψωμί»

Το βασικό αγαθό στο τραπέζι των νοικοκυριών το ψωμί θα θεωρείται σε λίγες μέρες απλησίαστο, με τη φρατζόλα να κινδυνεύει να φτάσει και τα 2 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ.

Ενδεικτικά η τιμή για 1 κιλό ψωμί:

Πάτρα 2.00€

Σέρρες 2.40€ (*Από 1.80€ Τον Φεβρουάριο)

Πύργος Ηλείας 2.40€

Ναύπακτος 2.40€ (*Από 2€)

Αμφιλοχία 2.40€

Μήλος 2.50€

Ολυμπία 2.60€ (το περασμένο Σάββατο έκανε 1,80 ευρώ)

Ακριβό το κρέας

Το υψηλό κόστος ζωοτροφών αλλά και η αύξηση της ενέργειας έχουν εκτοξεύσει και τις τιμές του κρέατος.

Οι χονδρικές τιμές της κεντρικής αγοράς, δείχνουν ότι τα αρνιά πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι το εύρος τιμών ήταν 5,30 – 5,80 ευρώ.

Επίσης, τα κατσίκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
27.3 ° C
27.8 °
24.5 °
47 %
2.2kmh
0 %
Sun
32 °
Mon
35 °
Tue
36 °
Wed
36 °
Thu
30 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr