26.6 C
Athens
Tuesday, July 2, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑληθινά ή ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα; - Ποια είναι καλύτερα για το περιβάλλον

Αληθινά ή ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα; – Ποια είναι καλύτερα για το περιβάλλον

Τα αληθινά ή τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι καλύτερα για το περιβάλλον;

Καθώς πλέον βρισκόμαστε σχεδόν στο κατώφλι του Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι από εμάς σιγά-σιγά ξεκινάμε τη διαδικασία του χριστουγεννιάτικου στολισμού.

Φυσικά, πρωταγωνιστής των στολισμών αυτών είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ορισμένους να προτιμούν την όψη των αληθινών ελάτων και άλλους να επιλέγουν ένα ψεύτικο δέντρο, κυρίως χάριν ευκολίας.

Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε για την προστασία του περιβάλλοντος, το δίλημμα «ψεύτικο-αληθινό δέντρο» μπορεί να γίνει ακόμα πιο επιτακτικό και να προβληματίσει ακόμα και τους πλέον ενημερωμένους οικολόγους.

Ψεύτικα δέντρα

Πολλοί φαντάζονται ότι τα ψεύτικα δέντρα είναι πιο οικολογικά, καθώς η αγορά τους σημαίνει πως ένα λιγότερο αληθινό δέντρο θα κοπεί από το δάσος, ωστόσο ο Andy Finton, υπεύθυνος περιβαλλοντολόγος στο Nature Conservancy της Μασαχουσέτης εξηγεί πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

«Εάν χρησιμοποιούμε το ψεύτικο δέντρο που αγοράσαμε για λιγότερα από έξι χρόνια, τότε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από την αγορά ενός αληθινού έλατο», αναφέρει ο ίδιος στο CNN.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψεύτικα δέντρα συνήθως κατασκευάζονται από πλαστικό πολυβινυλοχλωριδίου (PVC), η παρασκευή του οποίου είναι εξαιρετικά βλαβερή για το περιβάλλον.

Το ζήτημα της μεταφοράς επίσης προβληματίζει τους οικολόγους. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ένας μεγάλος αριθμός ψεύτικων χριστουγεννιάτικων δέντρων εισάγεται από την Κίνα, κάτι που σημαίνει πως η μεταφορά τους κοστίζει επίσης στο περιβάλλον.

Αληθινά δέντρα

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου επτά χρόνια ώστε ένα χριστουγεννιάτικο έλατο να μεγαλώσει και να είναι έτοιμο για πώληση.

Καθώς το δέντρο μεγαλώνει, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύτιμη για τη μάχη κατά της θέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα, αγοράζοντας αληθινά έλατα, οι καταναλωτές υποστηρίζουν την τοπική οικονομία, ενώ ελαχιστοποιούν την κατανάλωση πετρελαίου που γίνεται προκειμένου να φτάσει το δέντρο από τον αρχικό πωλητή στο σπίτι μας.

Από την άλλη, εάν αντί να καλλιεργούνται δέντρα για να κοπούν λίγα χρόνια αργότερα, τα δέντρα αυτά προστατεύονταν, τότε όχι μόνο θα συνέχιζαν να απορροφούν το διοξείδιο και να απελευθερώνουν οξυγόνο, αλλά και θα γλιτώναμε το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν αυτά κόβονται.

Συμπέρασμα

Το κατά πόσο τα αληθινά ή τα ψεύτικα έλατα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό που σκοπεύει να χρησιμοποιεί το δέντρο του.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως ένα ψεύτικο δέντρο που παράγεται σε κάποια κοντινή βιομηχανία ίσως είναι η πιο οικολογική επιλογή, αλλά μόνο εάν σκοπεύουμε να το χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
26.6 ° C
27.6 °
24.2 °
47 %
1.3kmh
0 %
Tue
34 °
Wed
33 °
Thu
29 °
Fri
30 °
Sat
32 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr