27.3 C
Athens
Sunday, July 7, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΥΓΕΙΑΚρας τεστ στις μάσκες: FFP2, KN95 ή χειρουργική;

Κρας τεστ στις μάσκες: FFP2, KN95 ή χειρουργική;

Νέα έρευνα για την προστασία που προσφέρουν οι μάσκες κατά του κορονοϊού.
Οι μάσκες με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και της Ομικρον επέστρεψαν δυναμικά στην καθημερινότητά μας και το μεγάλο ερώτημα ποια προστατεύει καλύτερα είναι ξανά στο τραπέζι.

FFP2, KN95 ή χειρουργική; Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Μάλιστα, στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δε θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε, φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορονοϊό όσο κι ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%.

Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.

Παράλληλα, αν δύο άνθρωποι – ο ένας με τον κορονοϊό και ο άλλος χωρίς – δε φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

Όπως καταλήγουν μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Έχουμε διαχειριστεί περισσότερους από 50.000 τόνους κλαδιών!

Οι εργασίες για τη διαχείριση των κλαδεμάτων, πέρα από το κομμάτι της αποκομιδής, που τα συνεργεία μας συνεχίζουν με αμείωτη προσπάθεια, περιλαμβάνουν και το...
Athens
clear sky
27.3 ° C
27.8 °
24.5 °
47 %
2.2kmh
0 %
Sun
32 °
Mon
35 °
Tue
36 °
Wed
36 °
Thu
30 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr