22.4 C
Athens
Sunday, October 6, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΦυσικό αέριο - ρεύμα: Ερχεται σοκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Φυσικό αέριο – ρεύμα: Ερχεται σοκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα και ακρίβεια είναι τα βασικά ζητήματα που παραμένουν στο επίκεντρο των ημερών, καθώς ο χειμώνας μπαίνει και το πρώτο κύμα κακοκαιρίας έφτασε στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα είναι πολλά, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις με τους λογαριασμούς, ενώ η ακρίβεια έχει εμφανιστεί στα ράφια.

Η ενεργειακή κρίση και η ομηρία της Ευρώπης από τη Ρωσία στο συγκεκριμένο τομέα, ενισχύουν τα σενάρια ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα ακρίβειας τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει το newsletter K-REPORT σήμερα. «Μετά τις χτεσινές δηλώσεις Πούτιν ότι η Gazprom «θα αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μέσω Ουκρανίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ενέργειας, και είναι διατεθειμένη να σταθεροποιήσει την αγορά», τα μελλοντικά συμβόλαια Νοεμβρίου φυσικού αερίου υποχώρησαν 8% (εδώ), δείχνοντας ποιοι παράγοντες προκαλούν τα προβλήματα στην Ευρώπη. Ο ένας, ως γνωστόν, είναι ο ανταγωνισμός της Ασίας, που «σκουπίζει» όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου από την διεθνή αγορά για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψή της. Ο δεύτερος ήταν, ακριβώς, ο εκβιασμός της Gazprom, που έστελνε στην Ευρώπη ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου, για να την εκβιάσει να αποδεχτεί τον πλήρη έλεγχο του αγωγού Nord Stream 2 από την ίδια, την Gazprom. Θα δούμε την συνέχεια –δεν αναμένεται εντυπωσιακή».

Στην Ελλάδα γεγονός είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, σε μια ιλιγγιώδη κούρσα που έχει αφήσει πολύ πίσω το πετρέλαιο –που επίσης έχει ακριβύνει, η διάθεσή του αναμένεται να ξεκινήσει στα 1,1 ευρώ/λίτρο, έναντι 0,80 πέρυσι.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, οι εξωπραγματικές αυξήσεις που «βγάζουν», δηλαδή λογαριασμούς λιανικής 2,5 φορές πάνω από τους σημερινούς.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος όλα δείχνουν αυξήσεις 40%.

Το θέμα ήταν το κεντρικό των συζητήσεων στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι η μεγάλη άνοδος στο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και επομένως θα πρέπει να ληφθούν κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε..

Ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

– Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.

– Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

– Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AI μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23 εκατομμύρια ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο Τομέα

Μία νέα έρευνα της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα. Με το μεγαλύτερο...
Athens
broken clouds
22.4 ° C
24 °
20.3 °
84 %
0.9kmh
74 %
Sun
27 °
Mon
26 °
Tue
27 °
Wed
26 °
Thu
23 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr