24.1 C
Athens
Saturday, October 5, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑEνεργειακός ίλιγγος: Ιστορικό ρεκόρ στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα –...

Eνεργειακός ίλιγγος: Ιστορικό ρεκόρ στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα – Αλμα 40% σε μία ημέρα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Ξεπέρασε τα 160 ευρώ

Στην δίνη του ενεργειακού ιλίγγου παραδίνεται η Ευρώπη, με τις τιμές του φυσικού αερίου να κάνουν σήμερα άλμα 40% και τις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα να εκτοξεύονται σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Τα futures του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία έχουν κάνει άνοδο 60% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ενώ μόνον σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 40%.

Πάνω από τα 160 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Συγκεκριμένα, τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν το πρωί άνοδο 40%, στο ιστορικό υψηλό των 162,125 δολ. η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισαν με άνοδο 20%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν να ενισχύονται κατά 39%, στο πρωτοφανές επίπεδο των 407,82 πενών η βρετανική θερμική μονάδα.

Η παγκόσμια προσφορά αερίου και άνθρακα έχει μειωθεί επικίνδυνα την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Τα γιγαντιαία κόστη δημιουργούν κίνδυνο εκτροχιασμού του πληθωρισμού, ενώ πλήττουν ήδη τη βιομηχανική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιστορικό ρεκόρ στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έφθασαν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ακολουθώντας το διεθνές ράλι του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται αύριο Πέμπτη στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ) ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας παραμένει η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Σερβία φθάνει στα 327,44 ευρώ.

Οι τιμές της ενέργειας και η λήψη μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων συζητώνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Κοινή ευρωπαϊκή δράση ζητά η Αθήνα

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της ΕΕ για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία τελικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επανέλαβε δε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντισταθμίζει τις υπερβολικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αξιοποιώντας μελλοντικά έσοδα από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων.

Η κατάσταση αναμένεται πιο δύσκολη από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ο καιρός φαίνεται να κρυώνει στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους για την τελευταία δεκαετία, ενώ οι προμήθειες από τον κορυφαίο ξένο πάροχο, τη Ρωσία, είναι περιορισμένες και η παγκόσμια μάχη για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι αδυσώπητη.

ΠΗΓΗ: economico.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AI μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23 εκατομμύρια ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο Τομέα

Μία νέα έρευνα της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα. Με το μεγαλύτερο...
Athens
overcast clouds
24.1 ° C
24.5 °
23.6 °
76 %
0.9kmh
100 %
Sat
26 °
Sun
27 °
Mon
26 °
Tue
27 °
Wed
26 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr