25 C
Athens
Sunday, October 6, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓερμανικές εκλογές: Οριακή νίκη Σοσιαλδημοκρατών, ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού κόμματος

Γερμανικές εκλογές: Οριακή νίκη Σοσιαλδημοκρατών, ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού κόμματος

Εκτός Μπούντεσταγκ το κόμμα της αριστεράς. Αρχίζει η μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας κέρδισαν με μικρή διαφορά στις εθνικές εκλογές της Κυριακής λαμβάνοντας όμως μια ”καθαρή εντολή” ώστε να ηγηθούν για πρώτη φορά μετά το 2005 της κυβέρνησης, τερματίζοντας τα 16 χρόνια παραμονής στην Καγκελαρία εκπροσώπου του συντηρητικού κόμματος και εν προκειμένω της Άγκελας Μέρκελ.

Ήδη μάλιστα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δηλώνει πως αισιοδοξεί να έχει σχηματίσει κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα αν και ο αντίπαλός του, Άρμιν Λάσετ έχει επίσης δηλώσει πως μπορεί και εκείνος να επιδοθεί στο ίδιο εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού αρχίζουν ήδη από σήμερα.

Ιστορικό χαμηλό για τη Χριστιανική Ένωση, εκτός η Αριστερα
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια το κόμμα, έναντι του 24,1% του συντηρητικού μπλοκ της Χριστιανικής Ένωσης (των Χριστιανοδημοκρατικών/Χριστιανοκοινωνιστών-CDU/CSU) -από τους οποίους προέρχεται η Μέρκελ-που είναι και η χειρότερη εκλογική τους επίδοση μετά από 16 χρόνια στη εξουσία. Σημειώνεται πως στις εκλογές του 2017 το SPD είχε συγκεντρώσει μόλις 20,5% και η Χριστιανική Ένωση 32,9%).

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα καταγράφοντας το υψηλότερο τους ποσοστό από ιδρύσεως και συγκεκριμένα 14,8% των ψήφων (έναντι 8,9% το 2017) ενώ το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επίσης κατέγραψε μικρό άνοδο συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων (έναντι 10,7% το 2017).

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε μικρή μείωση των ποσοστών του με το 10,3% (έναντι 12,6% το 2017) που συγκέντρωσε ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έπεσε στο 4.9% με το κατώφλι για την είσοδο στην Μπούτεσταγκ να είναι το 5%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιο είναι πως η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Α. Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη περίοδο, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις το 2017 διήρκεσαν 171 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση η Μέρκελ παραμένει στην Καγκαλαρία.

ΠΗΓΗ: huffpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Σαρωνικού – Εγκαινιάζουμε τη νέα Βιβλιοθήκη του δήμου μας!

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στην Πλατεία των Καλυβίων εγκαινιάζουμε την νέα Βιβλιοθήκη του Δήμου μας! Ένα ακόμη κτίριο της πλατείας που αποκτά και πάλι ζωή,...
Athens
scattered clouds
25 ° C
25.7 °
24.3 °
72 %
2.7kmh
40 %
Sun
24 °
Mon
26 °
Tue
26 °
Wed
26 °
Thu
27 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr