23 C
Athens
Saturday, October 5, 2024

Επιλεγμένες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, καθώς και όλα νέα των δήμων που βρέχονται από τον Σαρωνικό κόλπο

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚρίσιμος Σεπτέμβριος με δύσκολες αποφάσεις για νέα μέτρα

Κρίσιμος Σεπτέμβριος με δύσκολες αποφάσεις για νέα μέτρα

Δύσκολο Φθινόπωρο με νέα μέτρα και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα δείχνουν όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Μπορεί οι δημόσιες δηλώσεις να αποκλείουν οριζόντια μέτρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι το lockdown είναι εκτός παιχνιδιού.

Ένα δύσκολο Φθινόπωρο με νέα μέτρα και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα δείχνουν όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Μπορεί οι δημόσιες δηλώσεις να αποκλείουν οριζόντια μέτρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι το lockdown είναι εκτός παιχνιδιού, όταν θα έχουν πια επιστρέψει όλοι οι αδειούχοι στις πόλεις, στις δουλειές τους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο λεωφορείο, στο Μετρό και όταν θα έχουν ανοίξει τα σχολεία.

Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή και σταθερή επιδείνωση, όσον αφορά την επιδημιολογική της εικόνα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει.

Αυτή τη στιγμή δείχνει σχετικά πιο εύκολο να πέφτουν lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση μουσικής και λουκέτο στην εστίαση από τις 00:30, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όμως τέτοιες αποφάσεις θα είναι προφανώς πιο δύσκολες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εξίσου δύσκολες είναι και οι νέες αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με τα σώματα ασφαλείας να βρίσκονται στο τραπέζι και όχι μόνο.

Παράλληλα, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα απεικονίζεται και στον δείκτη θετικότητας που ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει αγγίξει τα όρια του συναγερμού για αρκετές περιοχές της χώρας. Επιδείνωση δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ για ορισμένες περιφερειακές ενότητες.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 16 Αυγούστου 2021 – 22 Αυγούστου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.51% σε σύνολο 626.108 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.19% σε σύνολο 493.947 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.02%.

Ωστόσο, τουλάχιστον 11 περιοχές βρίσκονται πάνω από το όριο συναγερμού και 7 ακόμη ακολουθούν πολύ κοντά.

Ειδικότερα:

  • Νάξος 7,7%
  • Ικαρία 6,9%
  • Ηλεία 6,5%
  • Άνδρος 5,3%
  • Καβάλα 4,8%
  • Μεσσηνία 4,8%
  • Ιθάκη 4,7%
  • Μύκονος 4,7%
  • Θεσπρωτία 4,4%
  • Κάλυμνος 4,1%
  • Νησιά Σαρωνικού 4,1%
  • Ρέθυμνο 3,9%
  • Τήνος 3,9%
  • Ρόδος 3,8%
  • Μήλος 3,8%
  • Κοζάνη 3,7%
  • Αχαΐα 3,5%
  • Κάρπαθος 3,5%

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περιοχές αυτές έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων και δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι σε μίνι lockdown βρίσκεται ήδη η Μεσσηνία, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε σήμερα μιλώντας στον ANT1 ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται», σημείωσε. «Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου που αφορούν ανεμβολίαστους,η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, που ήδη έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στο ΕΣΥ.

Αν και σε πρώτο πλάνο είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους, το επόμενο βήμα είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρησή τους και η επιβολή αυστηρών προστίμων, που μένει να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν.

Παράλληλα, όμως, εξετάζονται νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, μελετάται η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται τον διπλασιασμό των υποχρεωτικών τεστ για κάθε εβδομάδα για τους αθλητές που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προπονήσεις και σε αγώνες. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (που δεν μπορούν να εμβολιαστούν) το πιθανότερο είναι να ζητηθούν self test, ενώ για τους μεγαλύτερους θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR ή rapid test).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι εσωτερικοί χώροι των παιδότοπων. Δεν αποκλείεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των παιδότοπων να επιτραπεί και στους ανεμβολίαστους, με τη διενέργεια τεστ, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AI μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23 εκατομμύρια ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο Τομέα

Μία νέα έρευνα της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα. Με το μεγαλύτερο...
Athens
overcast clouds
23 ° C
24.2 °
21.8 °
82 %
0.9kmh
100 %
Sat
24 °
Sun
27 °
Mon
26 °
Tue
27 °
Wed
26 °
-- Διαφήμιση --

Σχεδιασμός μοντέρνων και
δυναμικών ιστοσελίδων

Αναβαθμίζουμε, διορθώνουμε λάθη, προβλήματα και δυσλειτουργίες ή δημιουργούμε νέες, μοντέρνες, άριστες και δυναμικές ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας.

Διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, συνδυαζόμενα με την πολυετή γνώση και χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σας παρέχουμε ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορά γνωριμίας για προσωπική ή επαγγελματική ιστοσελίδα από 180€ + Φ.Π.Α.

Website: pcmax.gr
Email: info@pcmax.gr